Vladimira Rolovića II, zgrada Pivnice, 85000 Bar
Call Us Today: +382 67 300 453

Masaža

Masaža

Terapija masažom je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina liječenja.
Ime joj potiče od arapske riječi “MASSA”, što znači-dodir. Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim što je izvan nas. Za čovjeka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji i fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko medjusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na cjelokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog djelovanja, a isto tako se indirektnim djelovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje cijelog organizma.
To znači da masaža odlično djeluje na naše zdravlje i raspoloženje:
-poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
-poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
-opušta mišiće,
-usporava i produbljuje disanje,
-podstiče probavu,
-ubrzava metabolizam,
-pospješuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
-smanjuje bol i napetost,
-deluje na unutrašnje organe.

Masaža ne može da izliječi sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.

Svakom čovjeku je potrebno opuštanje i beg od svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe se mogu ublažiti-masažom! Priča o masaži počinje dodirom. Pažnja i osećajnost, malo vremena i energije, dobar par ruku, to je sve sto je potrebno za masažu. Masaža je dvosmjerni tok dodira ruku i tijela, medjusobna razmjena energije izmedju terapeuta i pacijenta. Dodir bi trebalo da predstavlja povjerenje izmedju terapeuta i pacijenta, koje će opustiti pacijenta i prepustiti ga čarima masaže. Dobra masaža stvara osjećaj ugodnosti, povjerenja i radosti!

Masaža je podeljena na tri osnovne vrste:
1. MEDICINSKO-TERAPEUTSKU MASAŽU
2. SPORTSKU MASAŽU
3. HIGIJENSKO-KOZMETIČKU MASAŽU (RELAKS).

Sprovodjenjem masaže obuhvatajući cijelo tijelo izvodimo kompletnu-relaksacionu masažu. Masirajući samo pojedine djelove tijela izvodimo, tzv. parcijalnu masažu.

Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam,jasno je zašto je masaža odavno postala neizbježan dio svakodnevnice, što u svrhe lične higijene, što u svrhu liječenja i uživanja! Bez obzira na to o kojoj je vrsti masaže reč, njen rezultat mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja!

Iako blagotvorna, masaža je kontraindikovana i ne sme se raditi kod sledećih stanja:
-kod povećane temperature tijela,
-kod gnojnih procesa i promjena na koži,
-kod svih vrsta opekotina na koži,
-kod krvarenja raznih organa i tkiva ( Hemofilije, Hemoragične dijareje,menstrualnog ciklusa ),
-zapaljenja vena i limfnih puteva ( Varikozni sindrom ),
-maligniteta i svih vrsta tumora,
-neposredno nakon hiruških zahvata,
-kod psihijatrijskih bolesnika,
-kod zapaljenskih procesa u organizmu,
-kod dijabetičara
-kod srčanih bolesnika.